In de Volkskrant stond een ingezonden brief waarmee de schrijver 50-plussers oproept om op te staan tegen polderpraat en aandeelhoudersdenken.  Dit als reactie op een eerder interview met Doekle Terpstra over de situatie op de arbeidsmarkt.

Ik deel de zorg om de situatie op de arbeidsmarkt in het algemeen en voor 50-plussers specifiek.

Er zijn niet voldoende banen voor alle mensen die willen werken. En dan bedoel ik banen in de gangbare omschrijving ‘ werken voor een werkgever en daar een salaris voor ontvangen’ . Er is echter wel voldoende te doen! Maar dat noemen we geen banen of werk. Dat is vrijwilligerswerk, een hobby of een passie. Maar is het organiseren van een huurcontract, gas-, water en lichtaansluiting, zorgverzekering voor statushouders geen werk? Zeker wel! Is het aandacht geven aan zieke of oudere mensen geen werk? Zeker wel! Is het onderhouden van een sportcomplex geen werk. Zeker wel!

Dit zijn een paar voorbeelden van vrijwilligersbanen die in mijn ogen ‘ gewoon’  werk zijn. Werkzaamheden die waardevol zijn voor de samenleving en daarom geld waard zijn. Het lijkt mij verstandig (en noodzakelijk) om na te denken over en vorm te geven aan een nieuwe definitie van werk en de bijbehorende beloning

 

sterretje 2Daarnaast ben ik van mening dat 50-plussers hun zelfvertrouwen en zichtbaarheid meer kunnen ontwikkelen. Het zelfvertrouwen door zich meer bewust te worden van hun kwaliteiten, ervaring, kennis en toegevoegde waarde.

De zichtbaarheid door te leren die kwaliteiten en ervaring op op een persoonlijke en digitale manier uit te dragen. Laat maar zien wat je in huis hebt. Want een samenleving heeft de mensen met zo’n rijke werk- en levenservaring nodig. Het is nodig als het fundament waar jongere mensen op door kunnen bouwen.

De briefschrijver stelt de vraag ‘ wie steekt de lont aan?’  Ik weet niet wie DE lont aansteekt. Ik heb in ieder geval mijn eigen lont aan gestoken.  Door ontslag te nemen en mijn eigen bedrijf te starten: Wijs & Anders. Dat wijze 50-plussers begeleidt bij het anders/duurzaam kijken naar hun leven en loopbaan. Doe mee en ontsteek je eigen lont!