Dat zou ik je niet geven!

Het is bedoelt als compliment, zo ontving ik het ook. Omdat ik me van binnen geen 56 jaar oud voel. En omdat ik trots was dat mijn uiterlijk en leeftijd van elkaar verschillen. Sinds een paar maanden kijk ik er anders naar. Want er is een andere kant aan het compliment. Blijkbaar is het niet oké om er als 56 jaar uit te zien. Waarom eigenlijk? Terwijl ik er heel erg blij mee ben. Waar ik blij mee ben op mijn 56e?

 

Er nog zijn

Als eerste ‘gewoon’ omdat ik er nog ben en gezond ben. Dat is al iets om elke dag te vieren. En dat kan ik vieren met een geweldige echtgenoot, 6 ‘zoons’ (niet allemaal uit mijn buik, wel in mijn hart), een lieve en krachtige moeder en onbetaalbare vriend(inn)en.

 

Een beetje begrijpen

Dat ik het leven een beetje begin te begrijpen. Op meerdere momenten in mijn leven, in de pubertijd, als jonge moeder maar ook zakelijk als valutahandelaar of adviseur wist ik niet precies ‘hoe het hoorde’. Natuurlijk wist ik wat ik doen moest, ik functioneerde goed maar voelde me niet zo thuis in die fase of rol. Alsof ik met 1 onderdeel bezig was van een groter geheel maar dat grotere geheel nog niet kon zien. En nu……. door die decennia lange levenservaring ontvouwt dat grotere geheel zichzelf steeds meer. Ik ontdek meer en meer wat belangrijk is in mijn leven en hoe ik daar meer tijd en aandacht aan kan geven

 

Rust ervaren

Te weten wat belangrijk voor me is, geeft rust. En richting om in beweging te komen. Want de energie en zin om te doen wat ik belangrijk vind, is er nog steeds. Maar vanuit een andere positie dan toen ik jong was. Toen was ik druk bezig met hard en veel werken, vooral met bezig te zijn. Niet alleen met werk, ook met de jongens en hobby’s. Dat had ik me nooit voor kunnen stellen: dat rust en acceptatie juist meer resultaat kan geven. Door een beter begrip van wat voor mij belangrijk is, zijn keuzes makkelijker te maken.

 

Lef om te kiezen

Het lef om meer te kiezen voor wat ik belangrijk vind. Om echt te kiezen! En me minder te laten leiden door wat anderen vinden en mijn eigen onzekerheid. Daardoor komt die eerder genoemde rust en energie vrij. En de woorden om mezelf uit te drukken en het ook uit te dragen.

 

Kortom: ik vind het een rijkdom om door 56 jaar te leven te ervaren dat vanuit een beter begrip van het leven de rust en het lef ontstaat om een wijze en andere bijdrage te leveren aan de samenleving.

Echt: ervaring is rijkdom!