De laatste dag van het jaar starten met een goede daad. Hoe leuk is dat? Vanochtend heb ik met een aantal dorpsgenoten een strook groen langs een afrit van de snelweg schoon gemaakt. Er kwamen veel positieve reacties op de actie en ook mensen die reageerden met ‘het maakt niets uit, morgen ligt het er weer’.

Ja, dat realiseer ik me goed (alle anderen ook) en toch doen we het! Waarom? Omdat het uitmaakt wat jij doet. Doe je iets of doe je niets? Iets of niets, 2 woorden, 1 letter verschil en toch een wereld van verschil. Het maakt uit of je flesjes, bekertjes, blikjes etc. uit het raam van je auto gooit of het juist opruimt. Mijn leefomgeving is belangrijk voor me. In dit geval: hoe schoon, groen, vriendelijk en veilig het is. Dat wil ik laten zien door er aan bij te dragen.

En weet je……. het maakt nog het meest voor mezelf uit. Want de opbrengst is dat:

  • mijn leefomgeving er schoner uit ziet;
  • ik blij werd van de positieve reacties van mensen in voorbijrijdende auto’s;
  • ik heb samen gewerkt met leuke mensen;
  • ik inspirerende, nieuwe mensen heb ontmoet;
  • ik genoten heb van lichte maar o zo noodzakelijke lichaamsbeweging;
  • ik me van betekenis voel doordat ik een concrete bijdrage lever.

Valt het je op dat de laatste 5 zinnen starten met ‘ik’?

Klopt, het meewerken aan het verbeteren/ontwikkelen van je eigen omgeving (op welke manier dan ook) is in de kern puur egoïstisch. Dat geldt trouwens ook voor de meer sociale activiteiten. Als je een familielid, vriend(in), kennis, buurvrouw/man of onbekende helpt met een klusje, een antwoord, een luisterend oor of een compliment. Het lijkt alsof je alleen iets voor een ander/je omgeving doet maar tegelijkertijd levert het jezelf veel op. Daar is het mij om te doen: een goed en waardevol leven te hebben door een bijdrage te leveren aan mijn omgeving of aan het leven van anderen.

Dat wens ik iedereen: een goed en waardevol leven! Om te starten wens ik je een 2018 vol ‘egoïstische’ momenten waarin je ervaart hoe waardevol het is om een bijdrage te leveren aan je omgeving of het leven van anderen.